donderdag 10 januari 2013

Weblogbrief 8.12, 10 januari 2013


Weblogbrief 8.12, 10 januari 2013

         ¡Mecachis en la mar! ¡Ostras! ¡Jolín! ¡Cáscaras! ¡Rayos y centellas! ¡Caray! Dat is wat je noemt een hele serie potverdriedubbeltjes. En dan laat ik het bekende ¡Caramba! nog maar even voor wat het is. Langs deze, mij sympathieke weg heb ik de eer om jullie nu al met mijn alweer twaalfde weblogbrief van deze winter in Las Palmas te confronteren. Ga er maar eens goed voor zitten; hij is de moeite van het lezen, en wie weet herlezen, best waard. Er zitten heel wat uren van mij in zo’n brief, dus vijf minuten doorsnuffelen vind ik aan de minne kant.

         Ik begin slechts drie dagen terug, op de 117de verjaardag van oma Mai Knipschild (een wereldrecord?) als ze nog geleefd had. Ik had op de maandagmorgen voor mijn vorige brief voldoende kruit verschoten en dacht: ik kan hem al wel even op de faculteit gaan “posten”. Het leven leek hier immers weer normaal te zijn geworden, vond ik, zonder verdere “Felices Fiestas”, of het zou in verband met het aanstaande carnaval over vier weken moeten zijn. Bleken niet alleen de scholen nog een extra dagje gesloten te zijn, datzelfde was aan de hand met vele andere bedrijven. Kennelijk had “men”, zonder mij daar persoonlijk van in kennis te stellen, besloten dat die maandag nog een vrije dag was, omdat de drie koningen in het weekeinde aan waren komen zetten. Sommie winkels in mijn buurt waren wel open, vooral de cafés, maar diverse andere niet. De banken en de overheidsinstellingen hadden duidelijk nog het drietal van goud, wierook en mirre in hun benen.
         Op weg naar de universiteit dacht ik steeds pregnanter: het faculteitsgebouw zal toch wel open zijn? De toegangsdeur naar het gebouw stond open, maar bijv. de kantine beneden was dicht; de stoelen daar stonden keurig opgestapeld. In de grote ruimte opzij links zag ik tientallen studenten, dat weer wel, die zich kennelijk op hun examens aan het voorbereiden waren. Lluis was niet op zijn kamer op de begane grondetage, maar bij Lluis weet je het nooit helemaal. Hij kan zo maar de avond ervoor in Camp Nou bij Barcelona hebben gezeten en vandaag op zijn dooie gemak richting Gran Canaria zijn gevlogen. Ik naar boven met de lift naar de zesde etage en daar was het muisje stil, geen kip te bekennen! De toegangsdeur naar o.a. de Predimed ruimtes was op slot en omdat ik er geen sleutel van had, kon ik niet naar de kamer van Cristina om te computeren.
         Wat nu gedaan? Gelukkig had ik ook de sleutels van Jorges oude kamer op het eind van de gang, uit een ver verleden, bij me. De ruimte daar was vervolgens de plek van de secretaresse van de groep geworden, de lieve Jaiza, helaas intussen afgedankt. En in de voormalige kamer van Jorge ernaast zaten tegenwoordig, maar niet nu, de twee assistentes van het Predimed project, Jacqueline en Elena. De buiten- en binnendeur gingen gemakkelijk van het slot. In de assistentenkamer heb ik vervolgens mijn weblogbrief de deur uit gedaan en ook nog de nodige e-mailtjes gelezen en verstuurd. Ook bepotelde ik de laatste aanwinst op www.harryknipschild.nl, een artikel over een plaats in Myanmar (Birma) waar Harry zich met Greetje in 2006 had begeven, vijf jaar voordat Trudie en ik er waren. Myanmar, het blijft een apart land. Ik kreeg er een godshekel aan al die boeddhistische monniken die te beroerd zijn om de handen uit de mouwen te steken en bij voorkeur bedelend door het leven gaan.
         Een mens in den vreemde moet soms echt de nodige “kattepokkele” uithalen om zijn publiek, jullie dus, op tijd van informatie te voorzien. En toch, het lukte me wonderwel en tevreden stond ik uiteindelijk weer bij de halte van bus 12 om me terug naar “El Castillo De La Luz” te laten vervoeren voor een flinke hap uit mijn laatste boek.

         Wachtend op de bus zag ik op een muur een slagzin staan die ik overal in de stad al was tegengekomen. “La educación no es un negocio.” Er stond een hamer en sikkel bij afgebeeld, dus ik denk dat de Partida Popular er niet achter zat, of het zou in negatieve zin moeten zijn.

         En dan moet nu eigenlijk mijn muziek komen, maar helaas, pindakaas, Jorge laat het al een tijdje afweten en op mijn iPod staan nogal eens losse nummers en geen hele cd’s. Laat ik er het beste van proberen te maken en jullie te vertellen dat ik de nieuwste cd van Lucinda Williams natuurlijk bij Jorge heb opgevraagd, maar hij is niet van C&W, dus is het maar de vraag of die cd er ooit komt. Ik had Lucinda Williams helemaal compleet, maar had is geen heb. Wat ben ik verguld met nummers als “Blue” en “Lake Charles”. Dat laatste nummer staat op mijn iPod, dus hier is-t-ie...
         In the same vein, om het op zijn Americana te zeggen, ben ik op zoek naar het nieuwste werk van Mary Gauthier. Ik mis The “Foundling” (2010), “The Foundling Alone” (2010) en “Live At The Blue Rock” (2012). Er zal wellicht nog wat overlap in zitten, maar ik vind dat ik download Jorge er best mee lastig kan vallen, al is C&W niet zijn ding. De cd van daarvoor, “Between Daylight And Dusk” uit 2007, is waarschijnlijk compleet foetsie, maar de vier eerste heb ik wel in Maastricht liggen: “Dixie Kitchen” uit 1997, “Drag Queens In Limousines” uit 1999, “Filth And Fire” uit 2002 en “Mercy Now” uit 2005. Op mijn iPod staan de nummers van die vier cd’s die ik destijds bij het opnemen bijzonder vond:
Goddamn Hiv
Rock And Roll Lies
Mama Louisiana
Drag Queens In Limousines
Karla Faye
I Drink
Evangeline
Different Kind Of Gone
Lifetime
Walk Through The Fire
Camelot Motel
Falling Out Of Love
Mercy Now
I Drink (2de keer)
Drop In The Bucket
         Via Rocky heb ik ook nog de band van een optreden van Mary Gauthier in Nederland, in de Tom Tom Club (in Heythuizen?). Daarop staan nogal wat van bovenstaande nummers en bovendien nog
For Rose
Long Way To Fall
Goodbye
Let Me Out, Set Me Free
Sugar Cane
Lady Of The Shooting Star
Christmas In Paradise
         Bij gebrek aan het nieuwste van het nieuwste maak ik van Mary Gauthier nog maar eens mijn artieste van de week. Zo’n nummers als “Drag Queens in Limosines”, “Karla Faye”, “Camelot Motel”, “Lifetime” en bovenal “Drop In The Bucket”, eerder “One year” geheten, als je die hoort, ben je meteen verkocht, ik in ieder geval. Mary Gauthier kan wat mij betreft met gemak de concurrentie aan met de beste Country- en Folkzangeressen. Jorge, moet ik het voor je in het Spaans vertalen? Downloaden graag, de nieuwste cd’s van het mens.

         Terug naar de maandag, ik heb ook nog iets heel aardigs van die avond. Thuis gekomen keek ik in mijn brievenbus, waar tegenwoordig nog maar zelden iets van waarde in zit, en ontdekte zo waar een cadeautje. De drie koningen hadden mij het boek “High Fidelity” van Nick Hornsby gebracht. De naam Nick Hornsby staat mij vaag bij; het boek ga ik zeker lezen en er hier ook verslag van doen. Wat later op de avond meldde zich Noé met een Sms'je waarin hij mij vroeg om op vrijdagavond, vanavond dus, mijn opwachting te maken bij uitsloverij Tasquita Cambullenera. Dat zal ik straks dan maar gaan doen!

         Las Palmas had een tijd terug een eredivisie voetbalteam dat het de concurrent in Barcelona, Madrid of Valencia best moeilijk kon maken. Vandaag de dag speelt de U.D. Las Palmas een divisie lager; het topvoetbal is financieel niet meer bij te benen. Intussen draait de basketbalploeg wel nog mee in de hoogste regionen. Als ik de bus van Santa Catalina langs de kust naar het zuiden neem, kom ik nog voor San Telmo langs het basketbalstadion. Bij de ingang hangt een groot affiche van vier in effen geel geklede spelers, ongetwijfeld allemaal meer dan twee meter lang. Die spreken mij toe met: “Juntos somos un equipo.” Samen gaan we ervoor, lijkt me een adequate vertaling.

         Alles is relatief. In Nederland lopen de honden normaliter bloot rond buiten, zonder jasje. Alleen in de winter, als de temperatuur het vriespunt nadert of daar zelfs onder duikt, zie ik wel eens viervoeters op straat, vooral het kleinere spul, die enigszins ingepakt zijn. In de Nederlandse zomer is een hond met een pakje aan ondenkbaar.
         Gaan we naar Las Palmas. Ook hier is het momenteel winter en dus zie ik ’s avonds wel mensen op straat lopen met een jas aan, meestal losjes om. Het is niettemin ook ’s avonds nog best goed uit te houden, de temperatuur is rond de 20 graden, vooruit wat later op de avond 18, maar lager ga ik niet. En wat gebeurt er met het hondenras? Ik zie, omdat het nou eenmaal hartje winter is, de ene na de andere “canis” voorbijkomen in een mantelpakje of gabardine. Zelfs ontwaar ik af en toe een mutsje voor het beest. Zijn ze hier nou helemaal van God los? Een temperatuur van 20 graden ’s avonds, daar doen wij het in Nederland voor in juli.

         Gisteren, woensdag dus, vierde mijn weledelgestrenge dochter weer eens haar verjaardag, 36 is ze intussen, drie jaar ouder dan Jezus Christus bij zijn noodlottig overlijden vlak voor Pasen. “¡Cumpleaños feliz!” Ik heb woensdagmiddag speciaal op haar gezondheid mijn tweede portie zuurvlees gegeten; de derde bewaar ik voor als Lux 3 wordt, de 27ste. Trudie, de keukenprinses van het zuurvlees, zal het drie dagen daarna met mijn laatste gehaktballen moeten doen. Uiteraard was er ook telfonisch contact van Las Palmas naar Amsterdam. En het kan niet op, speciaal voor haar lag gisteravond “Evangeline” van Mary Gauthier, zie boven, op de draaitafel.
         Vraag aan jullie: in welk jaar was ik, nu 66, twee keer zo oud als haar? Voor de slimmeriken onder jullie, die een moeilijkere vraag willen, heb ik een raadseltje paraat, waarbij enig echt nadenken vereist is. Het gaat over de leeftijd van twee mensen, als fictieve namen kies ik voor Lux en Dalí, maar bijv. Renske en Anoek zijn net zo goed. Daar gaan we, in cursief: Lux en Dalí zijn nu samen 63 jaar oud. En Lux is nu twee keer zo oud als Dalí was, toen Lux zo oud was als Dalí nu is. Hoe oud zijn Lux en Dalí op dit moment?

         Tot mijn favorieten aller tijden behoort een nummer van Perez Prado, “Mambo No. 8”. Het lied begint met “uno, dos, tres, cuatro, cinco, seis, siete, ocho” en dan barst het los. Hier is mijn Spaans lesje. Ga door met tellen tot laten we zeggen 21. Vooruit, daar gaan we: “nueve, diez, once, doce, trece, catorce, quince, dieciséis, diecisiete, dieciocho, diecinueve, veinte, veintiuno...”
         En voor de mensen die dit rijtje al uit hun hoofd kennen, omdat ze het bijv. op Spaanse les in Nederland gehad hebben, heb ik een tweede lesje. Eén van mijn favoriete eethuizen hier is Casa Carmelo (niet: Caramelo) aan Las Canteras bij de punt. Voor vis kun je bij tweelingzus La Marinera terecht, maar voor wie zich echt eens op een portie geroosterd vlees wil storten, is dit het adres. In afwachting van je stuk koe - ik doe er graag een gemengde salade bij - krijg je doorgaans twee sausjes van het huis met brood opgediend, heerlijk. En nu komt het: om de moed erin te houden, komt de ober na afloop bij je koffie aanzetten met drank van het huis: rum caramel, “ron caramelo”.
         Nou was ik onlangs bij de Spar en daar was de rum caramel, 20% alcohol, in de aanbieding, dus heb ik een kruik meegenomen. Hier is het Spaanse tekstje op de kruik: Destilería Santa Cruz de Tenerife ha desarrollado un extraordinario licor fusionando una base de ron Santa Cruz con caramelo toffe. Recomendamos tomarlo combinado con refresco o sólo, sirviéndose siempre muy frio.”
         De firma is van Santa Cruz de Tenerife, mag dat wel? Ik weet het: wij van Gran Canaria drinken rum “als water”, als het moet met wat coca cola, maar de rum dient wel van Gran Canaria zelf te komen, bijv. Arucas of Telde, niet van een ander Canarisch eiland of nog erger, ergens uit de “peninsula” of Midden-Amerika. Dus neem ik mijn kruik “ron caramelo” mee naar Maastricht over een aantal weken en verras daar op de Waldeck Pieringestraat mijn gasten mee “met de koumende vastenaovend”.

         En nog is mijn Spaanse lesje niet compleet. Ik heb deze week ook een Spaans stukje voor de mensen die Spaans spreken of het Nederlands is. In de Ripoche hier bij mij om de hoek ontwaar ik sinds deze week een tweede “panadería” van Granier, “boutique del pan” voor al jullie “panes artesanos”, na die aan de boulevard, waar Ton & Marion een maand terug hun en mijn “cruasanes” kochten. De winkel maakt goede sier met: “Un pan hecho con amor es una creación única”. De zaak loopt als een tiet en wat staat op de gevel onder het verzamelwoord “Los blancos”? Daar gaan we “pan de aceite, xusco, ¼ artesano, pan francés, pan integral, pan inglés, fougasse, fabiola, hamburguers, pan de viena, pistolets”. Voor “e piestoleke” is Granier kennelijk ook de zaak waar ik zijn moet. Maar er is nog meer. Onder “Los blancos” staat op de gevel in dezelfde kapitalen “Texturas medias”. Daaronder vallen, ik heb het niet zelf bedacht: “xapata, xapela, galleco, corona bordelaise, centeno, miel y semillas, la tabatiere, bretzel, pan de máquina, picado andaluz, mollete, telera de córdoba”. Zij van Granier hebben dus ook mijn “pan galleco”, stokbrood op zijn Gallicisch. En zelfs voor wie nog weer ander brood wil, bijv. in de sector “Los firmos” of “Con semillos”, staan de dames achter de toonbank eveneens gereed. En dus zijn ze er ook goed voor mijn “alemán”, zelfs een niet zes-, maar zevengranenbrood. Een Aziaat die buiten met mij naar de gevelsteen stond te kijken, vertrouwde mij toe, in zijn beste Spaans: “De verdad, tienen todo”, ze hebben echt alles. Aan Granier heeft de broderie van de Spar in dezelde Ripoche een geduchte concurrent.
         De uithangborden doen me overigens denken aan die van een bakkerij aan de boulevard, die er een of enkele jaren terug mee opgehouden is. Ik vermoed dat men onder een nieuwe naam weer van voor af aan begonnen is en het kan nu niet op: toutes Las Palmas spoedt zich nu naar een van de Granierzaken om zijn “Geef ons heden ons dagelijks brood” in te slaan.
         Enne...op de valreep: de Granier aan de boulevard heeft sinds een paar dagen alweer een concurrent, Vicondesa, een “boutique de pan” met exact dezelfde producten. Bij de jongens van Vicondesa kun je daarnaast taarten en bonbons kopen, dus het laatste woord over de broodoorlog hier is nog niet gezegd.

         Het lijkt me alleszins gerechtvaardigd dat ik nu een einde aan mijn brief brei. Ik ga ervan uit dat jullie, althans het Maastrichtse deel van mijn “volgers”, zondagmiddag present zal zijn bij de “schwajeuzen intoch en oetrope” van de nieuwe prins carnaval, van Groot-Maastricht volgens de Tempeleers. Laat ik hier alvast verklappen dat de bekende kelner van café van Bommel, die het beide vorige jaren goed voorspelde, dit jaar aan de beurt is op het schavot op de markt om even over 3 uur. En om de zaak te compliceren zal die ochtend zijn mededeling op Facebook verschijnen dat ik de nieuwe prins word.
         Wanneer mijn volgende brief uitkomt, is nog onzeker. Het wordt naar alle waarschijnlijkheid woensdag, maar kijk eventueel dinsdag alvast eens of er al wat ligt. Voor nu, de liefde van een man gaat door de maag (naar de darmen), breek eens een potje en tot ziens maar weer, hasta luego, prins Paul d’n ierste.
    
BOEKBESPREKING

         Deze keer heb ik maar een enkel boek ter recensie. Dus begin ik mijn boekbespreking eerst eens met jullie te vertellen wat hier de best verkochte boeken van dit moment zijn. Ik begin met een drieluik in de buitencategorie. Ook in Las Palmas, net als elders in de Westerse wereld, gooit E. L. James uiteraard zeer hoge ogen met zijn trilogie Cinquenta Sombras. Deel 1 heet in het Spaans “De Grey”, deel 2 “Liberadas” en de trilogie is compleet met “Más Oscuras”. “Sí, esta es la trilogía de la que habla todo el mundo”, heeft de uitgever op de kaft laten zetten, “totalmente adictiva, te obsesionará, te poseerá y queradá para siempre en tu memoria.” Vijftig schaduwen, vertaal ik maar even, volgens mij is dat een softpornoboek dat dames van middelbare leeftijd, die niks akeligers te doen hebben, op hun nachtkastje hebben liggen. Dit maakt de Spaanse Volkskrant, El País, ervan: “Un acontecimiento viral que ha corrido de foro en foro creando una hermandad secreta de fans.” Als lid van het mannelijk geslacht hoef ik godzijdank niet tot zo’n fanclubje toe te treden.
         Gaan we naar de top 3 van de rest van de boeken. Op drie zie ik een werkje van María Dueñas. Van de dame heb ik nog niet gehoord en het boek ken ik evenmin, “tampoco”. Het heet: “Misión Olvido” en mijn eerste indruk is dat het meer een damesboek is dan een spannende detective.
         We tellen omlaag, dus hier is nummertje 2. Van schrijver Arturo Pérez-Reverte heb ik wel eens een boek gelezen, zelfs een thriller, iets met een schaakbord, herinner ik me. Zijn allernieuwste, dat hier in de winkels loopt als een trein, heet: “El Tango De La Guardia Vieja”. Misschien ga ik dat nog eens tweedehands kopen (maar niet nu).
         En dan is de tijd aangebroken voor het boek der boeken, de absolute topper, op één met stip, nota bene een boek van een allochtoon, die het presteert om hier ieder jaar weer opnieuw met de beker naar huis te gaan. Ik heb het uiteraard over Ken Follett, in Nederland een beetje tweede keus, maar in Las Palmas al een aantal jaren “the man of the match”. Zijn laatste proeve van bekwaamheid, uit 2012, is getiteld: “El Invierno Del Mundo”. Als de Nederlandse uitgever niet raar doet, ligt het bij jullie in de winkel als “De Winter Van De Wereld”. Eerlijk is eerlijk, wie enigszins op de hoogte wil blijven van wat er in de Spaanse boekenwereld omgaat, kan niet om “El Invierno Del Mundo” heen. Bij El Corte Inglés hangt zelfs een grote foto van Ken Follett op de boekenafdeling.

         En na deze aanloop mag ik aan de recensie van het enige boek beginnen dat ik helemaal uit heb. Ik las de afgelopen dagen de zoveelste voltreffer van Michael Connelly, de ongetwijfelde miljonair van Los Angeles, omdat hij al zo heel veel uiterst leesbare thrillers op zijn naam heeft staan, bijna allemaal met politierechercheur Harry Bosch in de hoofdrol. Ook het onderhavige boek, “Nine Dragons”, speelt in Los Angeles, maar wel met een uitgebreid uitstapje naar Hong Kong. Het boek werd gepubliceerd in 2009. En waarom heet het boek “Nine Dragons”, negen draken? Er waren vroeger dertien belangrijke mannen en als er daar vijf van vermoord worden, blijven er acht over, die later acht triaden vormen. De keizer spreekt van acht draken, maar dan wordt hij erop gewezen dat hij zelf ook een belangrijk man is, een “dragon”. Dan zijn we met zijn negenen, “Nine Dragons’, maakt hij ervan.
         De collega van Harry Bosch in het drakenboek heet Ignacio Ferras, maar die blijkt liever aan zijn bureau en bij vrouw- en kinderlief thuis te zitten dan dat hij er met Harry op uittrekt. Als oude man (mijn leeftijd!) John Li van winkel Fortune Liquors vermoord wordt, krijgt Harry gelukkig wel hulp van een andere politieman, de Chinees sprekende David Chu. Al snel zijn daarna Li’s kinderen Robert en Mia in beeld plus Robert’s partner van een tweede Fortune winkel Eugene Lam. En zowaar wordt daarop verdachte Bo-Jing Chang opgepakt, maar die geeft geen krimp.
         Weer even later wordt de tienerdochter van Harry Bosch, Maddie, in Hong Kong gekidnapt. Ze woont daar met zijn ex-vrouw Eleanor Wish. Harry gaat er prompt heen om orde op zaken te stellen, maakt kennis met Eleanor’s nieuwe vriend Sun Yee en dan wordt Eleanor bij een vuurgevecht gedood. De zoektocht naar dochter Maddie loopt vervolgens langs diverse lijken, maar eindigt met Harry en Maddie samen in het vliegtuig terug. Daarna gaat het verhoren nog eventjes door in Los Angeles, voordat we (ik dan) te weten komen hoe de vork in de steel zit en het naadje van de kous.
         Het is, zoals verwacht, de zoveelste onvervalste Connelly, dus wie ben ik om nog een beetje af te gaan zitten dingen. Bosch is en blijft Bosch, norser dan ooit, en ik heb de 464 bladzijden in twee dagen uitgelezen. De spanning is af en toe te snijden! Mijn enige minpunt betreft de al te onbezonnen slachtpartij in Hong Kong na de dood van Eleanor, die er overigens wel toe leidt dat Harry zijn Maddie terugvindt. Bij een boek van Michael Connelly, ook “Nine Dragons”, is een 8 vanzelf een adequaat recensiecijfer en dat cijfer krijgt hij dan ook van mij. Goed zo! Zijn twee volgende boeken, The Reversal uit 2010 en The Drop uit 2011 liggen gereed om later ook door te nemen.         

Geen opmerkingen:

Een reactie posten